Please use this identifier to cite or link to this item:
http://repositoriodspace.unipamplona.edu.co/jspui/handle/20.500.12744/8929
Title: | Inclusión de Botón de oro (Tithonia diversifolia) en la dieta de gallinas ponedoras de la raza Back Brown y su influencia en los parámetros productivos. |
Authors: | Montañez, Gustavo Andrés. |
Keywords: | Aves de engorde. Inclusión. Huevo. Pigmentación. Tithonia diversifolia. |
Issue Date: | 2022 |
Publisher: | Universidad de Pamplona - Facultad de Ciencias Agrarias. |
Citation: | Montañez, G. A. (2022). Inclusión de Botón de oro (Tithonia diversifolia) en la dieta de gallinas ponedoras de la raza Back Brown y su influencia en los parámetros productivos [Trabajo de Grado Pregrado, Universidad de Pamplona]. Repositorio Hulago Universidad de Pamplona. http://repositoriodspace.unipamplona.edu.co/jspui/handle/20.500.12744/8929 |
Abstract: | The present investigation was developed in the municipality of Pamplona and had the objective of evaluating the feeding substitution in laying hens and how it affects the productive parameters and the feeding costs; In this research, chickens from the Isa Brown semi-heavy line were evaluated, which were divided into 4 groups, each experimental group had a percentage of inclusion of Tithonia diversifolia of 5%, 10% and 15%, respectively, and a control group. For data collection, productive variables such as egg weight, feed efficiency, yolk color, percentage of broken egg, percentage of laying were taken into account, some of these data will be taken daily and others weekly. The data was taken from the 21st week of age, thus giving an adaptation period of one week, with an experimental period of 10 weeks. A statistical analysis of variance ANOVA was performed; Production parameters were evaluated, such as the percentage of laying in which the witness group reached a percentage of 76%, in terms of the type of egg, the one that showed the most laying was the type AA of the group of 15% inclusion who threw a result of 49%, another variable studied was the amount of balanced food consumed for which the group of 15% showed a lower consumption per package of food using 2.2 thus reducing costs; On the other hand, the coloration of the yolk showed that the percentage of inclusion increased, it turned more yellow to orange, being that of T3, which had 15% inclusion of Buttercup, who showed these characteristics; When verifying the statistical analysis, it was shown that the parameters that showed a statistical difference (P <0.05) were the amount of food consumed, and the color of the egg yolk. |
Description: | La presenta investigación se desarrolló en el municipio de pamplona y tuvo como objetivo evaluar la sustitución alimenticia en gallinas ponedoras y como esta, incide en los parámetros productivos y en los costos de la alimentación; en esta investigación se evaluaron gallinas de la línea semi pesada isa Brown, las cuales fueron divididas en 4 grupos, cada grupo experimental, contaba con un porcentaje de inclusión de Tithonia diversifolia de 5%, 10% y 15% respectivamente y un grupo control. Para la toma de datos, se tuvo en cuenta variables productivas como peso de huevo, eficiencia alimentaria, color de yema, porcentaje de huevo roto, porcentaje de postura, estos datos se tomarán algunos diarios y otros semanalmente. Los datos se tomaron a partir de la semana 21 de edad, dando así un periodo de acostumbramiento de una semana, con un periodo experimental de 10 semanas. Se realizo un análisis estadístico de varianza ANOVA; se evaluaron parámetros de producción, como el porcentaje de postura en el cual, el grupo testigo alcanzo un porcentaje de 76%, en cuanto al tipo de huevo el que más postura se evidencio fueron los tipo AA del grupo de 15% de inclusión quien arrojo un resultado de 49%, otra variable estudiada fue la cantidad de alimento balanceado consumida para lo que el grupo del 15% mostro un menor consumo por bulto de comida usando 2,2 reduciendo así los costos ; por otro lado la coloración de la yema mostro que entre aumentaba el porcentaje de inclusión esta se tornaba mas amarilla a naranja siendo la del T3 quien tenía el 15% de inclusión de Botón de oro quien mostros estas características; al verificar los análisis estadísticos se demostró que las parámetros que mostraron diferencia estadística( P<0,05) fueron la cantidad de alimento consumida, y la coloración de la yema de los huevos |
URI: | http://repositoriodspace.unipamplona.edu.co/jspui/handle/20.500.12744/8929 |
Appears in Collections: | Zootecnia |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Montañez_2022_TG.pdf | Montañez_2022_TG | 846,84 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.