• Repositorio Institucional Universidad de Pamplona
  • Producción Editorial Universidad de Pamplona
  • Revistas
  • Revista Colombiana de Tecnologias de Avanzada (RCTA)
  • Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositoriodspace.unipamplona.edu.co/jspui/handle/20.500.12744/10375
    Title: Sistema de trazabilidad de cacao soportado en Internet de las cosas
    Other Titles: IoT and 4.0 technologies for traceability and food safety in cocoa
    Authors: Gómez Gómez, Jorge Eliecer
    Parra Urueta, Camilo Andrés
    Guzmán Pineda, Juan José
    Keywords: trazabilidad
    seguridad alimentaria
    IoT
    industria del cacao
    tecnología agrícola
    Issue Date: 1-Jan-2025
    Publisher: Aldo Pardo García, Revista Colombiana de Tecnologías de Avanzada, Universidad de Pamplona.
    Citation: J. Gómez Gómez, C. A. Parra Urueta, y J. J. Guzmán Pineda, «Sistema de trazabilidad de cacao soportado en Internet de las cosas», RCTA, vol. 1, n.º 45, pp. 204–215, ene. 2025. https://doi.org/10.24054/rcta.v1i45.3283
    Series/Report no.: 204;215
    Abstract: This research ensures traceability and food safety throughout the cocoa agro-industrial process, from seed selection to commercialization. A traceability system was developed using Laravel, a web application, and a REST API for management and commercialization, along with an IoT device equipped with sensors (Raspberry Pi) to monitor fermentation, complying with the NTC 1252 standard. The project, conducted in Tierralta, Córdoba, involved three phases: characterization of producers' needs, system development, and testing with training. Additionally, an interactive timeline was implemented using Next.js to visualize processes. This solution improves product quality, optimizes resources, and generates key data for future decision-making, enabling the systematization and standardization of processes, as well as the identification of strengths and weaknesses across the cocoa production chain.
    Description: Esta investigación asegura la trazabilidad y seguridad alimentaria en el proceso agroindustrial del cacao, desde la semilla hasta la comercialización. Se desarrolló un sistema de trazabilidad basado en Laravel, una aplicación web y una API REST para la gestión y comercialización, y un dispositivo IoT con sensores (Raspberry Pi) para monitorear la fermentación, cumpliendo la norma NTC 1252. El proyecto, en Tierralta, Córdoba, involucró tres fases: caracterización de necesidades de productores, desarrollo del sistema y pruebas con capacitación. Además, se implementó una línea de tiempo interactiva con Next.js para visualizar procesos. Esta solución mejora la calidad del producto, optimiza recursos, y genera datos clave para decisiones futuras, permitiendo la sistematización y estandarización de procesos, así como la identificación de fortalezas y debilidades en la cadena de producción del cacao.
    URI: http://repositoriodspace.unipamplona.edu.co/jspui/handle/20.500.12744/10375
    ISSN: 1692-7257
    2500-8625
    Appears in Collections:Revista Colombiana de Tecnologias de Avanzada (RCTA)

    Files in This Item:
    File Description SizeFormat 
    Art20_V1_N45_2025_esp.pdfArt20_V1_N45_2025_esp737,69 kBAdobe PDFView/Open


    Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.