Please use this identifier to cite or link to this item:
http://repositoriodspace.unipamplona.edu.co/jspui/handle/20.500.12744/10375
Title: | Sistema de trazabilidad de cacao soportado en Internet de las cosas |
Other Titles: | IoT and 4.0 technologies for traceability and food safety in cocoa |
Authors: | Gómez Gómez, Jorge Eliecer Parra Urueta, Camilo Andrés Guzmán Pineda, Juan José |
Keywords: | trazabilidad seguridad alimentaria IoT industria del cacao tecnología agrícola |
Issue Date: | 1-Jan-2025 |
Publisher: | Aldo Pardo García, Revista Colombiana de Tecnologías de Avanzada, Universidad de Pamplona. |
Citation: | J. Gómez Gómez, C. A. Parra Urueta, y J. J. Guzmán Pineda, «Sistema de trazabilidad de cacao soportado en Internet de las cosas», RCTA, vol. 1, n.º 45, pp. 204–215, ene. 2025. https://doi.org/10.24054/rcta.v1i45.3283 |
Series/Report no.: | 204;215 |
Abstract: | This research ensures traceability and food safety throughout the cocoa agro-industrial process, from seed selection to commercialization. A traceability system was developed using Laravel, a web application, and a REST API for management and commercialization, along with an IoT device equipped with sensors (Raspberry Pi) to monitor fermentation, complying with the NTC 1252 standard. The project, conducted in Tierralta, Córdoba, involved three phases: characterization of producers' needs, system development, and testing with training. Additionally, an interactive timeline was implemented using Next.js to visualize processes. This solution improves product quality, optimizes resources, and generates key data for future decision-making, enabling the systematization and standardization of processes, as well as the identification of strengths and weaknesses across the cocoa production chain. |
Description: | Esta investigación asegura la trazabilidad y seguridad alimentaria en el proceso agroindustrial del cacao, desde la semilla hasta la comercialización. Se desarrolló un sistema de trazabilidad basado en Laravel, una aplicación web y una API REST para la gestión y comercialización, y un dispositivo IoT con sensores (Raspberry Pi) para monitorear la fermentación, cumpliendo la norma NTC 1252. El proyecto, en Tierralta, Córdoba, involucró tres fases: caracterización de necesidades de productores, desarrollo del sistema y pruebas con capacitación. Además, se implementó una línea de tiempo interactiva con Next.js para visualizar procesos. Esta solución mejora la calidad del producto, optimiza recursos, y genera datos clave para decisiones futuras, permitiendo la sistematización y estandarización de procesos, así como la identificación de fortalezas y debilidades en la cadena de producción del cacao. |
URI: | http://repositoriodspace.unipamplona.edu.co/jspui/handle/20.500.12744/10375 |
ISSN: | 1692-7257 2500-8625 |
Appears in Collections: | Revista Colombiana de Tecnologias de Avanzada (RCTA) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Art20_V1_N45_2025_esp.pdf | Art20_V1_N45_2025_esp | 737,69 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.